top of page

Osmanthus Heterophyllus

Osmanthus heterophyllus, ook wel gewone schijnhulst genoemd, is een middelgrote, groenblijvende heester, met een compacte, ovale tot zuilvormige habitus.

Ilex Dark green

Kenmerken

Ontdek alle kenmerken van Osmanthus heterophyllus

Aanplanting

Hoe plant ik mijn Osmanthus Heterophyllus best aan?

Verzorging

Hoe verzorg ik mijn Osmanthus heterophyllus?

Vragen- tips

Antwoord op veelgestelde vragen

Kenmerken

Osmanthus heterophyllus, ook wel gewone schijnhulst genoemd, is een middelgrote, groenblijvende heester, met een compacte, ovale tot zuilvormige habitus. De bladeren zijn glanzend, blauwgroen in de lente en donkergroen in de zomer. Ze zijn meestal leerachtig en vrij scherpgetand, alhoewel oudere exemplaren vaak gaafrandige bladeren hebben. Deze schijnhulst bloeit van september tot midden november, met rijkelijk veel, kleine, witte, zoet geurende bloempjes. Hij houdt van een standplaats in volle zon of halfschaduw, doet het goed in vrijwel iedere, niet té natte, bodem. Hij vraagt weinig onderhoud, is een gemiddelde groeier, redelijk tot goed winterhard en occasioneel volgen in de herfst kleine, blauwzwarte vruchtjes. Het is een goede bijen- en kustplant, ziekte resistent en luchtverontreiniging tolerant.

Kenmerken

Onder de loep

Wintergroen
Type bodem
Alle, zuur, neutraal
Bladhoudend
Ziektes
Volwassen hoogte
2 m tot 3 m

Onder de loep

Bladkleur
blauwgroen, later donkergroen
Bloemkleur
Wit
Bloeimaanden
Standplaats
Snoeiperiode
September , oktober, half november
Halfschaduw - zon - flexibel
Snoeien onmiddellijk na de bloei
Aanplanting

Aanplanting

Osmanthus Heterophyllus aanplanten vergt niet veel inspanning, maar er zijn wel enkele punten waar op gelet moet worden.

 1. Meng de bodem met wat turfvoedingsmengsel. Dit zorgt voor een goed doorlaatbare grond en bevordert sterk de wortelvorming van de plant.

 2. Om een gedraineerde bodem te krijgen kunt u ook wat spitten en alles goed omwentelen.

 3. Wanneer het warm weer is en u plant osmanthus in uw tuin aan, is het zeer belangrijk deze voldoende water te geven. Ook bij aanplanting in bloembakken of bloempotten is dit aangewezen.

Met deze info kunt u aan het werk en geniet daarna zeker en vast van uw prachtige tuin en uw nieuw groen!

Verzorging

Osmanthus Heterophyllus is een zeer eenvoudige plant qua verzorging. Behandelen tegen ziektes is niet nodig, want deze soort is zeer ziekte resistent. Toch zijn er enkele zaken waar opgelet moet worden zodat uw Osmanthus heterophyllus zich goed zou voelen;

 

 1. Bemest altijd met organische meststof, nooit chemisch

 2. Snoeien gebeurt het best na de bloei

Tip van de kwekerij!

In de webshop is de organische meststof verkrijgbaar die we gebruiken op de boomkwekerij. 

Verzorging

Veelgestelde Vragen

Veelgestelde vragen

Staat uw vraag er niet tussen? Vul onderstaande gegevens in, samen met uw vraag en wij beantwoorden deze zo snel mogelijk. Alvast bedankt!

 • Hoe snel groeit Ilex Dark green®?
  Ilex Dark green groeit relatief snel. Vanaf het 2e jaar na aanplanting groeit het ongeveer 10 - 15 cm per jaar. Dit zorgt ervoor dat 1 snoeibeurt per jaar voldoende is.
 • Waarom zorgt Ilex Dark green® voor biodiversiteit?
  Ilex Dark green® heeft een enorme troef als het gaat om biodiversiteit. Het is een compleet andere plant in tegenstelling tot Buxus. In mei - juni komen er aan Ilex Dark green® mooie witte bloempjes en in de maanden oktober - november komen er zwarte steenvruchtjes aan de plant. Hierdoor krijgt deze Ilex soort veel aantrek van vogels, bijen en insecten.
 • Kan Ilex Dark green® ook aan zee geplant worden?
  Jazeker, geen probleem. Ilex Dark green® kan zoute zeewind zeer goed verdragen.
 • Kan ik zelf Ilex Dark green® verder vermeerderen?
  Nee, dit is niet toegestaan. Aangezien deze Ilex soort onder kwekersrecht valt. Ilex Crenata "Dark Green" ® "Dit ras is beschermd door Europees kwekersrecht onder nummer EU20072678. Elke vermeerdering en doorkweek is enkel toegelaten nà schriftelijke goedkeuring van de licentiegever."

Bedankt voor uw vraag! We zullen deze zo snel mogelijk beantwoorden.

bottom of page