top of page

Klimop - Hedera hibernica

Hedera hibernica , ook wel ierse of atlantische klimop genoemd is een grote , wintergroene heester die als klimmer of bodembedekker kan gebruikt worden. Een ideale compacte haagplant in uw tuin!

Ilex crenata convexa

Kenmerken

Ontdek alle kenmerken van klimop, hedera hibernica

Aanplanting

Hoe plant ik mijn klimop, hedera hibernica best aan?

Verzorging

Hoe verzorg ik mijn klimop, hedera hibernica?

Vragen- tips

Antwoord op veelgestelde vragen

Kenmerken

Hedera 'Hibernica' is een van de meest gebruikte haagplanten. Het is een Ierse klimop en groeit het best op een plaats met schaduw of halfschaduw. Deze soort groeit enorm snel, wat een enorm voordeel is, omdat de haag binnen de 2-3 jaar volledig dicht gegroeid is. Het is dus een ideale plant voor mensen die snel privacy willen. In onze boomkwekerij starten we altijd met 3 à 4 zelfgekweekte stekjes in iedere pot, waardoor onze gestokte klimop veel gestruikter is. U kunt direct starten met een mooie en kwalitatieve plant, waardoor uw haag nog sneller zal dichtgroeien. Ze worden tevens voorzien van een bamboestok om een betere hechting aan een muur of afsluiting te maken. Hedera hibernica , ook wel ierse of atlantische klimop genoemd is een grote , wintergroene heester die als klimmer of bodembedekker kan gebruikt worden. Hij heef grote middelgroene , ovale tot hartvormige bladeren en kleine geelgroene bloemen in opstaande trossen. Na de bloei die van juli tot september duurt volgen kleine blauwzwarte besjes. Hedera helix 'arbori compact' doet het zowel goed in volle zon als in halfschaduw of zelfs schaduw. De plant is niet veeleisend aan de bodem, is vrij goed winterhard (beter dan de gewone hedera helix) , en wordt vaak gebruikt voor bodembedekking en vakbeplanting , maar kan ook als solitair toegepast worden. Deze hedera is redelijk zeewind tolerant, en ook luchtvervuiling resistent. Goede bijenplant. U kunt deze haagplanten online bestellen bij boomkwekerij Eeckhout-Decorte!

Kenmerken
Wintergroen

Klimop Onder de loep

Type bodem
Bladhoudend
Kalkrijke, zure, neutrale, alle bodem
Ziektes
Hoogte
5 m tot 10 m

Klimop Onder de loep

Bladkleur
Groen
Bloemkleur
Bloeimaanden
Kleine geelgroene bloemen
Oktober - november
Standplaats
Snoeiperiode
Halfschaduw - zon - flexibel
April - oktober

Aanplanting

Buxus sempervirens aanplanten vergt niet veel inspanning, maar er zijn wel enkele punten waar op gelet moet worden voor en tijdens de aanplanting van klimop, hedera hibernica;

 1. Zorg voor een goed doorlaatbare grond, dit bevordert de wortelvorming van de plant.

 2. Om een gedraineerde bodem te krijgen kunt u ook wat spitten en alles goed omwentelen.

 3. Wanneer het warm weer is en u plant klimop in uw tuin aan, is het zeer belangrijk deze voldoende water te geven. 

 4. Weef de ranken van de klimopplant voldoende in de omheining om een mooie en snel dichtgegroeide haag te creëren.

Met deze info kunt u aan het werk en geniet daarna zeker en vast van uw prachtige tuin en uw nieuw groen!

Aanplanting
Verzorging

Verzorging

Klimop, hedera hibernica is een zeer eenvoudige plant qua verzorging. Behandelen tegen ziektes is niet nodig, want die zijn er niet. Toch zijn er enkele zaken waar opgelet moet worden zodat uw klimop, hedera hibernica zich goed zou voelen;

 

 1. Bemest altijd met organische meststof, nooit chemisch

 2. Snoeien gebeurt het best in de maanden april - oktober

 3. Bij Hedera 'hibernica' kan er ook wel eens spintmijt voorkomen, hierbij wordt het gebruik van een spintmiddel aangewezen.

Tip van de kwekerij!

In de webshop is de organische meststof verkrijgbaar die we gebruiken op de boomkwekerij. 

Veelgestelde Vragen

Veelgestelde vragen
 • Hoe snel groeit Ilex Dark green®?
  Ilex Dark green groeit relatief snel. Vanaf het 2e jaar na aanplanting groeit het ongeveer 10 - 15 cm per jaar. Dit zorgt ervoor dat 1 snoeibeurt per jaar voldoende is.
 • Waarom zorgt Ilex Dark green® voor biodiversiteit?
  Ilex Dark green® heeft een enorme troef als het gaat om biodiversiteit. Het is een compleet andere plant in tegenstelling tot Buxus. In mei - juni komen er aan Ilex Dark green® mooie witte bloempjes en in de maanden oktober - november komen er zwarte steenvruchtjes aan de plant. Hierdoor krijgt deze Ilex soort veel aantrek van vogels, bijen en insecten.
 • Kan Ilex Dark green® ook aan zee geplant worden?
  Jazeker, geen probleem. Ilex Dark green® kan zoute zeewind zeer goed verdragen.
 • Kan ik zelf Ilex Dark green® verder vermeerderen?
  Nee, dit is niet toegestaan. Aangezien deze Ilex soort onder kwekersrecht valt. Ilex Crenata "Dark Green" ® "Dit ras is beschermd door Europees kwekersrecht onder nummer EU20072678. Elke vermeerdering en doorkweek is enkel toegelaten nà schriftelijke goedkeuring van de licentiegever."

Staat uw vraag er niet tussen? Vul onderstaande gegevens in, samen met uw vraag en wij beantwoorden deze zo snel mogelijk. Alvast bedankt!

Bedankt voor uw vraag! We zullen deze zo snel mogelijk beantwoorden.

bottom of page